Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Γιορτάζουμε .....καταστρέφοντας !!!

Αντιπεριβαλλοντικός ο τρόπος εορτασμού των Χριστουγέννων σε Ελλάδα και Δύση




Tα Χριστούγεννα είναι η δεύτερη πιο λαμπρή γιορτή του χρόνου για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και η πιο σημαντική για τα υπόλοιπα χριστιανικά δόγματα. Όμως ο τρόπος που γιορτάζονται, ειδικά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, τα αναδεικνύουν ως την πλέον αντιπεριβαλλοντική γιορτή – ένας χαρακτήρας που πολύ απέχει από την όποια έκφραση θρησκευτικού συναισθήματος.


● Θεωρούνται εξαιρετικά κοστοβόρα.

● Τα χιλιάδες λαμπιόνια, οι στολισμοί στους δρόμους, οι ολόφωτες βιτρίνες, τα σπίτια που στολίζονται εξωτερικά και εσωτερικά σίγουρα δημιουργούν μία εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, αλλά καταναλώνουν πάρα πολλή ενέργεια. 

● Ακόμα και στη χώρα μας, όπου οι στολισμοί δεν φτάνουν στο απόγειό τους από τα μέσα Νοεμβρίου, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, η ίδια η ΔΕΗ παραδέχεται ότι υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση του ηλεκτρισμού της τάξης που προσεγγίζει το 25% έως 30%. 

Τι θα μπορούσε να γίνει: Η αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του γενικότερου ενεργειακού προβλήματος του σύγχρονου κόσμου. Δεν θα πείραζε η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας εάν αυτή προερχόταν από εναλλακτικές μορφές, φιλικές προς το περιβάλλον και όχι π.χ. από λιγνίτη και τα όποια προβλήματα αυτός δημιουργεί.



Υπερπαραγωγή .....σκουπιδιών.

Ένα δεύτερο, πιο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στις γιορτές είναι η ραγδαία αύξηση των απορριμμάτων και μάλιστα απορριμμάτων οργανικών, που δεν ανακυκλώνονται και γεμίζουν τους χώρους ταφής απορριμμάτων.

Τα τραπέζια αυτές τις ημέρες είναι συνεχή και σε αυτά οικοδεσπότες και οικοδέσποινες πολλές φορές υπερβάλλουν. Δοκιμάζουν καινούργιες συνταγές με πάρα πολλά προϊόντα. Πολλά από αυτά, όπως και πολλά γλυκά, δεν καταναλώνονται, αλλά καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων. 



Δεν υπάρχουν στοιχεία από τους δήμους της Αττικής, αλλά οικολογικές οργανώσεις έχουν δημοσιεύσει συγκεκριμένους αριθμούς για την αύξηση του όγκου αυτού τους είδους των σκουπιδιών. 

Το κακό με αυτά είναι ότι, όταν θάβονται, στην πραγματικότητα μολύνουν το υπέδαφος και η μόλυνση αυτή μπορεί να διαχυθεί σε μεγάλες αποστάσεις. 

Μία λύση, που δυστυχώς όμως στη χώρα μας είναι ακόμα στα σπάργανα, είναι η τοποθέτηση ειδικών κάδων όπου το κάθε νοικοκυριό θα μπορούσε να αποθέτει τα οργανικά του σκουπίδια, τα υπολείμματα δηλαδή των τροφών που καταναλώνει. Πρόκειται για τους λεγόμενους «καφέ» κάδους, που υπάρχουν ακόμα μόνο σε πειραματικό στάδιο και σε συγκεκριμένους δήμους.



Τα σκουπίδια που καταλήγουν σε αυτούς τους κάδους υφίστανται ειδική επεξεργασία και μετατρέπονται σε κομπόστ ή σε είδος λιπάσματος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι και ο πολίτης να έχει περιβαλλοντική συνείδηση και να διαχωρίζει εκ των προτέρων τα απορρίμματά του σε οργανικά και μη. Βέβαια πιο ασφαλής λύση θα ήταν να μετριάσουμε και εμείς τα τραπέζια - υπερπαραγωγές, που πολλές φορές είναι ανούσια.

Η ζεστασιά και η θαλπωρή σε ένα τραπέζι δεν εξαρτάται από τον πλούτο των τροφών όσο από το γέλιο και τη θερμότητα στη σχέση των ανθρώπων που κάθονται γύρω από αυτό.



Ωκεανοί πλαστικού

Η υπερκατανάλωση τροφών έχει και άλλη παράμετρο. Αυτά αγοράζονται στα σούπερ μάρκετ, σε πλαστικές συσκευασίες, τυλιγμένα με πλαστικό χαρτί κ.ο.κ. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, στο οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί απάντηση. Η αντικατάσταση αυτών των συσκευασιών με άλλες, οι οποίες να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και ασφαλείς ως προς τη διατήρηση των τροφίμων είναι το ζητούμενο – εκτός βεβαίως από τη μείωση της υπερκατανάλωσης καθαυτής. 

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς δείχνουν ότι τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αυξάνεται η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ σε ποσοστό που ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, ενώ μόνο στη Μεγάλη Βρετανία πέρσι είχε καταγραφεί αύξηση των πλαστικών συσκευασιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 63% σε σχέση με άλλους μήνες. 



Υπολογίζεται, με βάση στοιχεία της Greenpeace, ότι οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων της Βρετανίας παράγουν 810.000 τόνους πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 30% χρησιμοποιείται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. 

Τα πλαστικά δεν προέρχονται μόνο από το περιτύλιγμα των τροφών, αλλά και από τα εκατοντάδες χιλιάδες καλάθια που ανταλλάσσονται αυτές τις ημέρες, τα χιλιάδες δώρα που τυλίγονται με τέτοιου είδους υλικά, ακόμα και με την υπερπληθώρα πλαστικών στολιδιών, που εισάγονται κυρίως από χώρες της Ανατολής και τα οποία, μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου, καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.



Τέλος, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στους δρόμους της Αθήνας αυτές τις ημέρες, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κίνηση των αυτοκινήτων, πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων και πολύ περισσότερες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Ελλάδα, όπου μετά τη δεκαετή κρίση κυκλοφορούν αυτοκίνητα ηλικίας πολλών δεκαετιών, κακοσυντηρημένα, τα οποία, σε μεγάλο πλέον ποσοστό, δεν περνάνε ΚΤΕΟ, ενώ οι συζητήσεις για ηλεκτρικά οχήματα ή «πράσινα» είναι απλά θεωρητικές. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στην Αττική, είναι η χειρότερη εδώ και δεκαετίες.

Κανείς δεν θέλει... μίζερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Όμως, πολλές φορές, το ωραίο κρύβεται στο απλό, είτε αφορά τα δώρα, είτε τα τρόφιμα, είτε τον στολισμό.

 Η ουσία του εορτασμού αυτού είναι άλλη, όχι η υπερκατανάλωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Έκαστος εφ' ω ετάχθη»

  Εμείς πάλι ΔΕΝ οφείλουμε να είμαστε παρόντες Ούτε σε  «λερώματα», ούτε σε τυχόν «βρωμιές », πολύ δε περισσότερο σε ανιστόρητες διαδρομές.