Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Η μόνη βεβαιότητα είναι η..... αβεβαιότητα !!!

Επαναστατικές αλήθειες της ζωής

( video διάρκειας 03:43 στο τέλος )


"Εάν αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνατότητες του ελεύθερου πνεύματος, ή εκφράσεις ελεύθερα τη γνώμη σου -που είναι αντίθετη με το σύστημα, κινδυνεύεις με απομάκρυνση από τον κοινωνικό ιστό, με διωγμό ή και φυλάκιση". 

Αν κάποιος πει ότι λέει ψέματα, λέει 
την.... αλήθεια;


Όλοι είμαστε γνώστες της φράσης του Σωκράτη «ἕν οἶδα, ὅτι οὐδέν οἶδα».

Σχεδόν όλοι είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι από τη στιγμή που πιστεύουμε σε κάτι, δεν μπορούμε να το απορρίπτουμε αυτόματα. Στα λόγια του Σωκράτη συνειδητοποιούμε ξαφνικά δύο φαινομενικά αντιφατικές δηλώσεις που είναι εξίσου σωστές, με ένα περίεργο ατόπημα της λογικής!
Το παράδοξο είναι ότι νιώθεις τη λογική να γλιστράει, αλλά αναμφισβήτητα φαίνεται η γοητευτική αλήθεια.
Η σοφία των παράδοξων είναι ότι ξεπερνούν το σύστημα σκέψης, αλλά βρίσκονται σε αρμονία, με την λογική υπαρξιακή νοημοσύνη, δίνοντας μια ουσιαστική προσωπική ανακάλυψη.
Κάποια σημαντικά παράδοξα φέρνουν επανάσταση στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

1. Η άσκηση της ευτυχίας σας κάνει δυσαρεστημένους. 

Στην Αμερική δηλώνουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αναζητήσει τη ζωή, την ελευθερία και να επιδιώξει την ευτυχία.
Στη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής μαθαίνουμε ότι δεν μπορείς να επιδιώξεις την ευτυχία. Όσο περισσότερο την κυνηγάτε, τόσο περισσότερο τρέχει μακριά. Η ευτυχία είναι ένα όνειρο- ανάμνηση μιας άλλης ζωής, και κυνηγώντας κάτι άπιαστο σου δίνει συναισθήματα ανησυχίας και απογοήτευσης. Στην πραγματικότητα, παίρνουμε μικρές χαρές, στιγμές ικανοποίησης και χαλάρωσης κυρίως όταν δεν το επιδιώκουμε και είναι πάντα το υποπροϊόν μιας άλλης δραστηριότητας.


2. Η Ελευθερία ενοχλεί

Ο Ρώσος ποιητής Αλεξέι Χομάκοφ, λέει ότι «Η σύγχρονη παρακμιακή κοινωνία αφήνει κάθε άτομο στην ελευθερία της δικής του ανικανότητας».
Η ελευθερία με την έννοια που υπάρχει στο μυαλό μας δεν υπάρχει. Όταν είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ενέργειές σας, τοποθετείτε όλα τα λάθη των αποφάσεων στους δικούς σας ώμους. Σήμερα διακηρύσσουν ότι όλοι έχουμε απόλυτη ελευθερία και ευκαιρίες, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται ότι εάν αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνατότητες του ελεύθερου επιχειρηματικού πνεύματος, ή εκφράσεις ελεύθερα τη γνώμη σου -που είναι αντίθετη με το σύστημα, κινδυνεύεις με απομάκρυνση από τον κοινωνικό ιστό, με διωγμό ή και φυλάκιση.

3. Οι λέξεις που αναπαράγονται από τον ακροατή. 

Πολύ συχνά απογοητευόμαστε από άλλους ανθρώπους που προδίδουν την εμπιστοσύνη μας ή παρερμηνεύουν τα λεγόμενά μας. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε την τάση να υποθέτουμε πως ό,τι λέμε είναι απόλυτα κατανοητό και προβλέπεται να αντανακλά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας με ακρίβεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορείτε να δώσετε τις λέξεις, αλλά ο ακροατής πάντοτε διαθέτει την ερμηνεία.

4. Η μοναξιά σας κάνει πιο συντροφικούς. 

Συχνά διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι πολλοί άνθρωποι ανοίγονται αμέσως σε μια άγνωστη παρέα ανθρώπων και μιλούν άνετα για προσωπικά θέματα από την πρώτη τους συνάντηση. Γιατί; Το μυστικό βρίσκεται στο πόσο άνετα αισθάνεστε στη δική σας μοναξιά. Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να είναι «μόνοι» αισθάνονται μοναξιά και χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλον για να γεμίσουν το κενό. Δεν αισθάνονται άνετα να περιμένουν ανυπόμονα την σειρά τους για να μιλήσουν και γίνονται ανήσυχοι, νευρικοί στην παρατεταμένη σιωπή. Όταν είστε άνετοι με τη μοναξιά, γίνεστε το επίκεντρο και δεν μένει απαρατήρητη η παρουσία σας. Αυτό ουσιαστικά σας καθιστά στα μάτια των άλλων πιο ευπροσήγορο και φιλικό.

5. Τα δικτυακά κοινωνικά μέσα μας αποσυνδέουν 

Αυτό είναι το παράδοξο του πολιτισμού του 21ου αιώνα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαμαρτύρονται για συναισθήματα μοναξιάς Σίγουρα, η τεχνολογία έχει καταστήσει ευκολότερη τη σύνδεση με χιλιάδες ανθρώπους, αλλά αυτό είναι το κόστος που θυσιάσαμε για την ποιότητα ζωντανής σύνδεσης με τους γύρω μας. Ουσιαστικά γνωρίζουμε περισσότερα για τους φίλους μας, ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο μαζί τους.
Το πιο σημαντικό μέσα σε αυτό το συνεχή πληροφοριακό βομβαρδισμό και διέγερσης, είναι η αποσύνδεση από τον εαυτό μας. Μας προκαλεί να εστιάζουμε πάντα σε εξωτερικά ερεθίσματα, αντί να μας ενθαρρύνει να εξερευνήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. 

6. Όταν επιδιώκεις να είσαι «κανονικός» είναι ανωμαλία. 

Μια κανονική δουλειά σε αποστραγγίζει περίπου 50 χρόνια με μια εργασία που δεν σχετίζεται με αυτό που θέλατε -με το αληθινό πάθος σας. Δεν έχετε καλή υγεία, καλή διατροφή και κανονικές συνήθειες, καθώς ο πενιχρός λογαριασμός σας στην τράπεζα σας αναγκάζει να συνεχίσετε ψύχραιμα την κανονική δουλειά σας.
Οι κανονικοί γάμοι είναι στατιστικά δεσμευμένοι για αποτυχία, ενώ η έλλειψη πνευματικότητας και εξερεύνησης της ψυχής μας, οδηγεί σε μια προσωπικά ανεκπλήρωτη και συναισθηματικά αντιδραστική ζωή.
Οι ιδεολογίες εξακολουθούν να διατηρούν την οικονομική αστάθεια και τους φανατικούς δογματισμούς με την απειλή του τρόμου και τη φρίκη του πολέμου. Όλα αυτά σε κάνουν να αναρωτιέσαι … Ποια είναι η σπουδαιότητα του φυσιολογικού;

7. Η συλλογικότητα, εξαφανίζει την ατομικότητα. 

Πολύ συχνά ακούμε ότι τα άτομα αποτελούν μέρος μιας συλλογικής ομάδας. Οι πραγματικοί άνθρωποι είναι ξεχωριστές προσωπικότητες με διαφορετικό σκεπτικό και μάτια που βλέπουν διαφορετικά. Δεν θυσιάζονται σε ομάδες, για εξωπραγματικές ιδεολογίες.

8. Η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. 

Τα πάντα γύρω μας συνεχώς αλλάζουν, – ούτε καν για μια στιγμή δεν είναι ίδια .
Η ομορφιά της ζωής κρύβεται στο αβέβαιο και απρόβλεπτο. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις άστοχες προσπάθειες πρόβλεψης και ελέγχου της δικής μας ζωής και των άλλων. Το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι η αβεβαιότητα και η μεγαλύτερη πάλη μας είναι ότι αντιστεκόμαστε σε αυτή την αλήθεια. Αν συνειδητοποιήσουμε την ψευτιά του εικονικού κόσμου που ζούμε, δεν θα μας επηρεάζει η φυλακή που με τόσο άγχος και πόνο δημιουργούμε για τον εαυτό μας.
***
Πόσα άλλα παράδοξα έχετε ανακαλύψει στη δική σας ζωή ;

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταρρέουν οι μύθοι των ΑΠΕ

  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΙΝΑΛΟΥ «Όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψήφιζαν το Μάαστριχτ για την απελευθέρωση των αγορών, μας έλεγαν...