Αν θέλουμε να δούμε τι γίνεται με τους ανθρώπους
και την κοινωνία σήμερα, θα πρέπει να μιλήσουμε τίμια.
Δεν υπάρχει κοινωνία αυτή την στιγμή. Υπάρχει ακοινωνία !!!
Σε μία εποχή που η κοινωνία νοσεί και όλοι εμείς κοιτάζουμε αποσβολωμένοι προσπαθώντας να αντιληφθούμε τι συμβαίνει, η μόνη ελπίδα στηρίζεται στην στάση που θα κρατήσει ο καθένας μας ξεχωριστά, κυρίως ψυχικά και ηθικά.
Έμπνευση και ώθηση για την στάση αυτή θα μας δώσει η διανόηση και η Τέχνη.
Τα λόγια του Δημήτρη Καραγιάννη, στην συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Σαχίνη επιτελούν αυτό τον σκοπό ! Επιτέλους, γιατί φαίνεται πως στις μέρες μας ακόμη και η διανόηση έχει σοκαριστεί …
Απόσπασμα από την εξαιρετικά ουσιαστική συνέντευξη του Δημήτρη Καραγιάννη (Παιδοψυχίατρος – Συστημικός Ψυχοθεραπευτής και διδάκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) στον Γιώργο Σαχίνη [Εκπομπή “ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ”, ΚΡΗΤΗ TV]
Ερωτ.: Επειδή ακριβώς διαπιστώνετε κι εσείς πως επικρατεί μία γενικευμένη αστάθεια , τι σημαίνει αυτό για τις κοινωνίες τις ανθρώπινες, αλλά και για τον εσωτερικό κόσμο, τον πυρήνα ενός ανθρώπου; Προφανώς είμαστε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία δίνει τον τόνο. Λένε όμως πολλοί ότι οι άνθρωποι εκτός από το να καταναλώνουν τεχνολογία, και μάλιστα με κακό τρόπο, έχουν ένα μεγάλο χάσμα με αυτές όλες τις αλλαγές, τα όρια της ηθικής που λέτε . Μήπως στην ουσία αυτό που βομβαρδίζεται , σε ή χωρίς εισαγωγικά , είναι η ίδια η ανθρώπινη υπόσταση;
Απαντ.: Ναι . Η ανθρώπινη υπόσταση όπως την γνωρίσαμε, όντως αμφισβητείται. Κινδυνεύει να υπάρχει η μίξη του ψηφιακού με το βιολογικό. Θα υπάρξει. Και υπάρχει ήδη. Ξεκινάμε από τις περιπτώσεις, στις διάφορες αισθητικές βλάβες , που μπαίνει το τεχνητό κομμάτι και γίνεται σύνδεση με τον εγκέφαλο με εξελιγμένο τεχνολογικά τρόπο, ψηφιακό (αναφορά στην σύγχρονη ιατρική), αλλά αν θέλουμε να δούμε τι γίνεται με την κοινωνία και τους ανθρώπους θα πρέπει να μιλήσουμε τίμια. Δεν υπάρχει κοινωνία αυτή τη στιγμή. Υπάρχει Ακοινωνία.
Ερωτ.: Υπάρχει Ακοινωνία; Έχει κατεδαφιστεί (η κοινωνία) δηλαδή ουσιαστικά; Ακοινωνία τι σημαίνει; Τι είμαστε ; Ιδιωτικές φάρμες;
Απαντ.: Χειρότερα. Δηλαδή , αυτό που είναι το σημαντικό σε μια κοινωνία , είναι αυτό που δουλεύει μέσα σε μια κοινότητα. Η συνοχή μεταξύ των μελών , οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους , η δυνατότητα να μπορέσουν να μετέχει ο ένας στη ζωή του άλλου .
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Στη σημερινή εποχή, που μιλάει για την διαφορετικότητα, παρόλο που επιτρέπεται η διαφορετικότητα, δεν επιτρέπεται η ώσμωση του άλλου . Δηλαδή, επιτρέπεται ο καθένας να έχει την αλήθεια του, η αλήθεια σου, η αλήθεια μου, αλλά στην ουσία δεν μ’ ενδιαφέρεις.
Ερωτ.: Να μην συναντιόμαστε. Να είναι (οι ζωές μας) παράλληλες πορείες δηλαδή;
Απαντ.: Ναι. (Για παράδειγμα) Τούτη τη στιγμή , και κάθε φορά, η συζήτηση μαζί σας είναι συναρπαστική, γιατί βάζει ερωτήματα και βάζει στάσεις, βάζει ενστάσεις και αμφισβητήσεις, για να μπορέσουμε να τα βρούμε. Αυτό είναι κοινωνία.
Το άλλο είναι : very interesting , αλλά στην ουσία σε έχω γραμμένο, δεν με ενδιαφέρεις …
Απομαγνητοφώνηση , επιμέλεια : Lectures Bureau
EIKONA : pinterest.com/pin/236579786669843954/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου