Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Επίκληση στην Ευρώπη.

Η Καταλονία για την Ευρώπη....

 Στις 7 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση των Καταλανών υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Περισσότερα από 50 λεωφορεία ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για την πρωτεύουσα της Ευρώπης, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της Μαδρίτης να σεβαστεί το δημοψήφισμά τους, αλλά και γενικότερα την αρνητική στάση της απέναντί τους.



Ας μη μένουμε στο αίτημα, αλλά στη σημειολογία: Μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, οργανώνει πορεία σε μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, διεκδικώντας καλύτερη μεταχείριση από το κράτος στο οποίο ανήκει.

Ακόμα περισσότερο, οι πολίτες ενός κράτους-μέλους (Ισπανοί) διαμαρτύρονται οργανωμένα στα ευρωπαϊκά όργανα για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν στη χώρα τους.

Όσο και αν η περίπτωση της Καταλονίας είναι σχετικά μοναδική, όσο και να θέλουμε να δούμε ιδιαιτερότητες, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ένα πράγμα: Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πολίτες θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Μπορεί να δηλώνουν απογοητευμένοι συχνά, μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ακριβώς τη λειτουργία της, ωστόσο η αίσθηση είναι ότι «οι Βρυξέλλες αποφασίζουν». Σίγουρα, η συγκεκριμένη έκφραση έχει αρνητική χροιά. Όμως, είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να περάσουμε πλέον από το εθνικό στο ευρωπαϊκό.
Σήμερα, η διαδήλωση των Καταλανών έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Κι όμως, δεν γίνεται στη Μαδρίτη. Ούτε καν στη Βαρκελώνη. Δεν είναι επίδειξη δύναμης. Είναι επίκληση στην Ευρώπη. Και ως τέτοια, είναι πιο σημαντική και από τον σκοπό της και τον στόχο της. 

Ίσως, μάλιστα, τον έχει ήδη ξεπεράσει.
Πηγή : http://www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αράχωβα

  Οι προτάσεις του diakopes.gr  για δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό έξω από τα συνηθισμένα